Fakülteden 2007′de mezun oldum ve bu yılın Aralık ayının sonuna kadar almış olduğum öğrenim kredisinin ilk taksidini ödemem gerekiyor (Toplam: 5092 YTL). Ama o tarihte muhtemelen vatani görevimi yapmak için askerde olacağım. Bu yüzden bi şekilde ertelemem gerekiyordu. Biraz araştırma yaptım ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun resmi sitesinde yer alan sıkça sorulan sorular altında şöyle bir başlığa rastladım…
ŞU AN İŞSİZİM / ÖĞRENCİYİM / ASKERİM. ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUM ERTELENEMEZ Mİ?
cevapta ise şöyle yazıyordu ;
Öğrenci (borçlu) öğrenim ve katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler ( 2006 – 2007 öğretim yılından itibaren kredi alanlar aylık taksitler ) halinde, her dönemin son ayının en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.
Ancak; 5505 sayılı Kanun gereğince, Kurumumuzdan öğrenim ve/veya katkı kredisi alanlardan;
Bunun dışında, herhangi bir sebeple (öğrenci olmak, askere gitmek, işsizlik vb.) borcun ertelenmesi, silinmesi veya yeniden taksitlendirilmesi mümkün değildir.
Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçluların, borçlarını erteletebilmeleri için, borç başlangıç tarihinden bir ay önce Kurumumuzun www.kyk.gov.tr internet adresindeki “Dilekçeler ve Formlar” sayfasında örneği bulunan “BORÇ ERTELEME TALEP DİLEKÇESİ”ni (Dilekçe No 2) eksiksiz doldurarak “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı Cemal Gürsel Cad. No: 61 Cebeci – ANKARA” adresine göndermeleri gerekmektedir.
Bu durumda askere gitmek nedeniyle erteleme yapamıyoruz. Ama bu dönem boyunca sigortalı bir şekilde herhangi bir işte çalışmamışsak 1 yıl erteleme yapabiliyoruz. Eğer bu vasıflara uyan varsa aşağıda word formatında örnek bir dilekçe hazırladım. İndirip kullanabilirsiniz. Dilekçenin Lxxxxx başlayan kısmına kendi öğrenim kredi numaranızı yazmayı unutmayın…
Erteleme, merteleme söz konusu değil. Ne demişsek o vadede ve tutarda ödeyeceksiniz diyorlar. Ödemezsen gecikme faizini çatır çatır işletiyorlar, istersen geç öde. Yok işsizmiş, sosyal güvenliği yokmuş, askere gidecekmiş takmıyorlar.
Unakıtan sağolsun, zamanında Doğan’ın Petrol Ofisinden milyonlarca lira hem faiz hem de asıl borçtan terkin yaptılar ama borcunu ödemeye niyetli vatandaşa bir kolaylık yapmıyorlar.
Ödedik maalesef faiziyle maiziyle, devletime kırgın mıyım? Evet, biraz!
Evet o maddeler dışında hiçbir nedenden ötürü ertelemiyorlar.. Askerlik, işsizlik falan gibi nedenler geçmiyor..
arkadaşlar bu konu artık iyice önemli hale geldi. bende bu aralık ayında ödemeye başlayacağım ve tabi ilk taksidi mart ayında ödeyeceğim.
şimdi gecikme faizi ne kadar gelir sorusuna gelince. arkadaşım okulundan 2004 yılında mezun oluyor ve okuldayken imzaladığı senet 2.5 milyar. ama tabi kağıt falan gelmeyince unutuyor ve bigün aklına geliyor.gidiyor tam 4 sene sonra 2008 yılında ziraate. borcunun 4.8 milyar olduğu söyleniyor. artık faizin 4 senede ne kadar geldiğini hesaplaması size kalmış :)
erteleniyor arkadaşlar.ben iş bulamadığım için geçen yıl ertelettirdim.bu aralıkta bir yıl doluyor. birdaha ertelettircem işallah, hala iş bulamadım çünkü..500 lira endeks koyuyorlar erteliyorlar onlara hava hoş.500 lira zararım var şimdilik 1000 lira olacak seneye geriside Allah Kerim.sonumuz hayır olsun yeter ki dimi..
arkadaşlar ben 2002 girişliyim 2008 de mezun oldum.sanırım normal öğrenim süresi kalıbı burada devreye giriyor.yani işsiz olsamda kar etmeyecek değil mi?yoksa başvurmalı mıyım?
oceangray bildiğim kadarıyla sigorta girişininde olmaması gerekli.bir arkadaşımın hiç çalışmamış olmasına rağmen ve hala işsiz olmasına rağmen sigorta girişi var diye ertelemediler..ama denemekten de zarar gelmez tabi ki.
@nejdet kyk ile bir görüş bence.
@fatoş cevabın için teşekkür ederim şansımı deneyeceğim..
Benim borcum daha da kabarık. 8-9 bin ytl arasında ve 9 bine daha yakın bir rakam. Y.lisans öğrencilerinde erteleme oluyor mu? Şu an y.lisans yapıyorum. Erteleme olmazsa ödemeye başlayacağız artık napalım.
soruna cevap tam şurada :
2001 de mezun oldum, yasal ödeme takvimi 2003 yılında başladı. 2008 kadar aklımda yoktu yani unutmuşum (: herhangi bir uyarı tebligatıda almadım. Birinin hatırlatması sonucu Ziraat bankasından yurt numaramla borcu sorgulattım. 3,758 YTL borç çıktı (: ana para 2,125 ytl imiş. Anlıcağın sağlam faiz yemişim. Borcun 3/2 sini kapattım. kalan bin ytl ise aylık 250ytl olarak ödüyorum. Sanırım yeni yılın şubat ayında borcu kapatmış olacağım. Acele etmemin nedeni Borcun beyaz eşyaya endexli olması, malum kriz ve döviz artmasını hesaba katarsak gecikmeden ödemek en iyisi.
büğün elime bir tepliğat geliyor vede borçunuz şu kadar ama ne kadar ödüyoruz falan yok taksit lendirme yok aldıgım para 1700 civarı geçikme zammı koymuş 950 ytl olmuş2900 küzür ya bana borçunuz var veya bir kagıt gelmedi bu zamana kadar buna nasıl oluyorda geçikme faizi koyuyor anlamıyorum yarın yurtkur binasına gidecegim bu konuyu görüşmek için hadi hayırlısıı ben kriz degilim hırsız da degilim kimsenin de parasının üstüne hyatmıyorum ama bu saygısızlık bence hade hayırlısı
peki arkadaşlar dilekçeyi yolladıktan sonra ertelenip ertelnmediğini nerden öğrencez.borç sayfasından mı yoksa ankarayımı arıcaz cwbını alabilirsem sewinrm.
@pınar ortlama 1 hafta sonra dilekçeye cevaben postayla bir yazı gönderiyorlar. Orada kabul edilip edilmediğini, edilmemişse nedenini yazıyor.
arkadaşlar ben 2004 mezunuyum ve bana ödememin başladığına dair bir bildirim olmadı ve ben şu an askerdeyim. eve bir bildirim gelmiş bana borcumun tamamını 17 aralıkta kapatmam gerektiğini bildiriyor ve ben hem işsizim hemde asker, erteleme şansım yokmu? ve ödeme yapmazsam bu halde ne olur acaba yardımcı olurmusunuz?
merhaba,ben daha mezun olmadım.okulum hazırlık dahil 5 yıl. 4 yıla imza attığım için öğrenim katkı kredisinini bu yıl alamıyorum.hoş zaten almamam bu şartlarda daha iyi!benim sorum, ödemem 2010 yılında başlıyor, ancak erteletmek istesem bağkurdan yetim maaşı alıyorum. bu ödemeyi erteletme mi yine de etkiler mi? yardımcı olursanız çok sevinirim.
bu arada borcum 7 milyar 163 ytl:((( kafayı yiycem
Bir heyecanla okumaya başlamıştım ama hayal kırıklıgına ugradım açıkcası.keşke bir sene erteleseler.ama nerdeeee.
arkadaşlar sizleri facebook da kurdugumuz ögrenim kredisine hayır gruba davet ediyoruhttp://www.facebook.com/group.php?gid=61847946936.
arkadaslarr soyle bi bilgi varr ama ne kdar dogru bilemem bende denicemm denemdnizi tavsiye diyiuorum sosyal bir kuruma baqli deyilsenizz yani sigorta baqkur vs gibi bi dayanaısmaiz yoksa kabul ediliyor erteleme ama 1 sene için 500ytl fark koyuyorlar…
benim borcum 9 bin ytl gibi bişiy tam tamına bilmiyorum..
2009 kasım ayında ödemem başlıyor 2002 girişliyim 2007 de mezun olmam gerekiyordu ama hala mezun olamadım ve öğrenciliğim devaM ediyor.. bu durumda ertleme şansım varmı?
arkadaşlar ben bişey duydum siz de duyduysanız lütfen söyleyin nolur.ana para ödenirse faiz duruyomuş doğrumu.benim işim yok sigortam yok napacam bilmyom.devlet de iş versin ödeyelim borcumuzu.eşim le benm borç toplam 20 milyarın üstünde faiz binmş öldürmş bizi şaşkın vaziyetteyiz kısacası
sigorta baslatılmadan ertelenbiliyor ben yapmıstım fakat sigortam baslatıldıktan sonra erteleme yapılmadı sadece 1 gunluk sigorta baslangıcım yuzunden ertelemem iptal oldu buna bi cozum bilen var mı acaba?
parayı yerken iyiydi ödemeye geldiğinde neden naz lanıyosaunuzz heee:))
ben bikez ertelettridim bu sene yine erteletecem inşallah bakalım böle giderse ölene kadar ertelettircez mezarda anca alırlar oda kefenden başka bişey bulurlarsaaa:)))
Borçlar borçlar. Nasıl ödeyeceksek =(
bende aynı durumdayım tek korktuğum memurların saçma sapan bişey yapıp ertelememeleri. Umarım böyle birşey başımıza gelmez bu arada artık gönderebiliriz sanırım dilekçelerimizi 1 ay öncesinde denmiş buda ayrı bir olay kesin bir süre verilmemesi çok büyük bir hata böyle bir konuda. Umarım bir sorun çıkmaz. Teşekkür ederim konu için.
hala bir ses yok umarım ertelenir
arkadaşlar yorumların çogunu okudum.ögrenim kredisine hayır diyenler felan var.devlet al bunu zorla kullan harca demiyo.İSTEYEN herkese veriyo ögrenimi.istemeyene yok.ögrenim kredisine hayır grubu açmak ne anlama geliyo acaba?ama dersenizki devlet güçlüdür burs sayısını çogaltsın buna katılırım.yurtlar olsun kredi olsun yurt-kur elinden geldigini yapıyo diye düşünüorum.bütün kredi alanlara krediye ilk başvurdukları günü hatırlamalarını tavsiye ediyorum.ilk başvururken sıcak para gelecek cebimde para olacak diye yüzü gelen arkadaşları çok biliyorum.ihtiyacı olup alan arkadaşlar ayrı tabi.devlet tam ihtiyaca karşılık veriyo demiyorum ama haksızlıkda etmeyelim bence.devlet bizim yardımcı olalım.dört dörtlük sitem diyemesekte düzelene kadar böyle.herkese saygılar
dadaş agzına saglık :) parayı yerken iyi ödemeye gelince benmi ödeyim?????????????? el insaf biraz
merhaba ben 2006 yılı mezunuyum 2008 de bana borçlarımı gösteren bir kağıt geldi.ödemeye hala başlamadım ve 2.692 ytl olan borcum 3.092ytl olmuş ödemedikçe hala faiz işleyecek gibi şuan açık öğretim okuyorum ödeyecek durumum yok erteletme imkanım varmı.faizlenme şekli nasıl oluyor ödemediğim süre içinde.yani hangi aylarda ne kadar faiz uygulanır.bana bilgi veren olursa sevinirim…şimdi bu parayı aldığıma ve okuduğuma öyle pişmanım ki.
BEN 2006 DA MEZUN OLDUM ARADAN 3 YIL OLDU DAHA HİÇ ODEMEYE BAŞLAMADIM.( ERTELEME MUMKUN MU ?)ONA GORE GITCEM.LÜTFEN CIDDI CEVAP ÇOK ZORDAYIM HALA ATANAMADIM….
ACIL CEVAP YAZARSANIZ. DİLEKÇE KYK DAN VERILIR DEGIL MI?
Ayşegül Hanım, eğer bu süre içinde sigortalı olarak bir işte çalışmamış iseniz yukarıdaki örnek dilekçeyi doldurup, gYüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı Cemal Gürsel Cad. No: 61 Cebeci – ANKARA adresine postalayınız. En geç 10 gün içinde olumlu ya da olumsuz cevap gönderilecektir. Şansınızı deneyin..
Benim kredi işlem tarihi 30.11.2009 ama taksit ödeme tarihide 30.12.2009 ben bugün dilekçe gönderdim 1 ay öncesinden başvuru yapılcağını bilmiyodum acaba kabul edilirmi erteleme? Bilgisi olan varsa cevap verebilir mi?
arkadaşlar olumlu ya da olumsuz bi cevap kesin geliyor mu? 15 gün oldu daha bir yanıt yokta….
@ilknur olumlu ya da olumsuz bir cevap kesinlikle geliyor
:d paylaşmın ıçın teşşkurler
Aşağıdaki Kodu kullanarak Dreamhost'tan $50 indirim kazanabilirsiniz.
Dreamhost indirim kupon kodu (promo code): COD50
© 2006-2008 oceangray.net - WordPress altyapısı kullanıyor.
Yazılan yazılar Creative Commons ile lisanslanmıstır.
Kaynak belirtmeden alıntı yapmayınız.
Giriş | Yazı Takip (RSS) | Yorum Takip (RSS)